Centrul de Transfuzii Sanguine Prahova
 

CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINA
PLOIESTI


Intrarea in centrul de Transfuzie Ploiesti

Vreau sa donez si eu sange, sa ajut un necunoscut!
Vreau sa ma inscriu in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice!
Dar, unde pot face asta? Raspuns la Centrul de Transfuzie Sanguina Ploiesti unde nu este nevoie de programare!

Sangele se poate dona doar in Centrele de Transfuzii din toata tara, in fiecare judet, existand un Centru de Transfuzie, care va asteapta de luni pana vineri, in general, in cursul diminetii.
Inscrierea in
Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice se face tot la sediul centrului de transfuzie din judet la persoana responsabila din institutie.
In judetul Prahova, Centrul de Transfuzie este situat in partea de vest a orasului Ploiesti,  pe Soseaua Vestului, nr. 24 A, langa Serviciul de Ambulanta, vis a vis de Scoala de soferi.
Aici se poate ajunge cu troleul nr. 44 sau cu tramvaiul 102.

Important este sa doresti sa faci acest act simplu si la indemana, daca esti sanatos si ai peste 18 ani,  daca ai peste 55 Kg, daca nu esti supus nici unui tratament, chiar si pentru o afectiune banala si tranzitorie. Doar sa vrei si sa nu iti fie teama de institutiile cu profil medical.

Vreau sa donez! , dar cum sa sa procedez?

Pentru a dona sange este recomandat sa dormi bine inainte , daca se poate 7-8 ore,  trebuie sa nu fi efectuat servici de noapte (schimbul III) pentru  a nu fi obosit.
Este foarte bine sa mananci dimineata, un mic dejun format din proteine si glucide, fara prea multe grasimi, dar cu multe lichide dulci, ceai cafea, sucuri naturale. Sub nici o forma nu trebuie sa se fumeze  inainte si dupa de donare.
Este cu desavarsire interzis alcoolul in dimineata donarii si cu o seara inainte. Cafeaua este recomandata mai ales la persoanele care au in mod frecvent tensiunea arteriala mica .
Este bine ca dupa donare sa avem un timp la dispozitie (doua,  trei ore ) sa ne odihnim. In ziua donarii este interzis fumatul si consumul de alcool.

In ce fel pot dona la Centrul de Transfuzie Ploiesti?
Dupa ceva prezentati  la Fisier cu actul de identitate, aveti posibilitatea sa alegeti intre donarea de sange total si donarea de concentrat unitar trombocitar de afereza, in functie de necesitatile spitalelor deservite de catre CTS Ploiesti.

In alegerea tipului de donare al dumneavoastra va interveni si medicul de colecta care efectueaza selectia donatorilor.
Donarea de sange total dureaza cel mult 10 minute, si in acest timp se preleveaza o cantitate de 450 ml sange total care va fi prelucrat ulterior ,pentru obtinerea de produse labile de sange, care vor fi testate, conservate, stocate si apoi distribuite in spitale, conform legii  sangelui 282/2005.
Donarea de afereza dureaza un timp mai indelungat, 50-60 minute, dar permite recoltarea doar a unui component celular al sangelui, trombocitele. Desi mai indelungata, aceasta donare este mai comoda pentru donator, deoarece nu se pierde volum sanguin, si este foarte folositoare pentru pacientii din sectiile de oncologie si hematologie. Important este doar sa aveti disponibil putin curaj si putin  timp pentru a ajuta un necunoscut in mare suferinta.

Deveniti si voi donatori de celule stem hematopoetice!

In cadrul Centrului de Transfuzie Sanguina Ploiesti functioneaza incepand cu ianuarie 2013 si Centrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice, care este locatia din judetul Prahova, unde cei care doresc sa devina donatori, au posibilitatea sa se inscrie in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice.


Campanii de promovare a donarii de celule stem hematopoetice

Incepand cu 18 mai 2013, in Romania incepe o campanie de promovare a donarii de celule stem hematopoetice, care sunt necesare pacientilor care au nevoie de transplant de maduva hematopoetica.
Deja avem primele persoane inscrise in
Registrului National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice.
Aceasta acampanie are ca scop informarea populatiei despre necesitatea intocmirii Registrului National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice, www.rndvcsh.ro,
cat  si educarea populatiei in spiritul donarii voluntare de celule stem. Cei care doresc sa se inscrie in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice, www.rndvcsh.ro sunt invitati sa treaca pragul Centrului de Transfuzie Ploiesti si sa ia legatura cu Dr. Georgeta Hanganu sau As. Sef Magda Coman.


Sala de asteptare  a donatorilor

Donatori la  sala de recoltare a centrului de transfuzie sanguina Ploiesti

Campanie de donare stradala

Recoltare la RATP

Donatoare de la Scoala de politie

Informatician de serviciu lucrand la program

Donatoare de citafereza

Donator de afereza

Donatoare de citafereza (afereza de trombocite)
Noutati


Multumim donatorilor din anul 2016 cu ajutorul carora am realizat un numar de 22.203 unitatii de sange recoltate. Va asteptam cu drag si in anul 2017. Pentru donare de sange nu este nevoie de programare.