Centrul de Transfuzii Sanguine Prahova
 
 
 
 
 
 
 

CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINA
PLOIESTI

 
 

Sangele
Tesutul  sanguin este alcatuit din doua componente ,maduva osoasa hematogena si sange.
Sangele este alcatuit din o componenta celulara si o componenta plasmatica.

Sistemul vascular conţine la om ca. 70 - 80 ml de sânge pe kilogram,
deci la o greutate corporală normală a unui om de va fi ca. 5 - 6 litri de
sânge, bărbaţii au ca. cu 1 litru mai mult sânge ca femeile.

Componenta celulara este formata din

Eritrocite
4,5-5,0 mil. femei; 5,0-5,5 mil. Bărbaţi
Leucocite 6.000–8.000 Granulocite 
Neutrofile 2.500–7.500 Eozinophile 40–400 Bazophile10–100
Limfocite 1.500–3.500 Monocite 200–800
Trombocite 300.000

Eritrocitele sau globulele roşii au rolul de a transporta oxigenul şi bioxidul de carbon, aceste celule anucleate conţin
hemoglobina care este o proteină, compusă dintr-o albimină globină şi o grupare ce conţine fier, cu rolul de fixare a oxigenului, hemoglobina determină şi culoarea sângelui.

Circa 1 % din eritrocite sunt reticulocite, restul de 99% sunt eritrocite mature.
Leucocitele sau globulele albe se împart în: leucocite granulare- eozinofile, bazofile, neutrofile şi în leucocite agranulare - monocite şi limfocite.

Granulocitele sunt denumite după culoarea protoplasmei jucând un rol important reacţia imunologică nespecifică, în timp ce limfocitele şi monocitele sunt specializaţi în reacţia imunologică specifică, pe când rolul trombocitelor fiind coagularea sângelui.

Elementele celulare ca număr şi formă sunt diferă după specia animalului, numărul globulelor albe creşte în unele cazuri de boli i
nfecţioase. Trombocitele sunt celule mici care intervin in coagularea sangelui.
      
      

Donarea de sange. Un act medical lipsit de riscuri?

DA! Daca esti perfect sanatos si pregatit psihologic pentru a dona sange totul va decurge bine si nu se va intampla nimic neplacut, adica senzatie de rau sau lipotimii nedorite.  Donarea benevola de sange este un act medical simplu si lipsit de riscuri.
In timpul donarii nu te poti contamina cu nici un virus sau bacterie deoarece toate materialele folosite sunt de unica folosinta, sterilizate din fabrica, de cea mai buna calitate,  si se desfac din ambalajul lor in fata donatorului.
Fiecare punga de colectare a sangelui  are atasata acul propriu si odata desfacut din ambalaj acel ac nu mai poate fi folosit decat la recoltarea  respectiva. Dupa folosire are un sistem de blocare care serveste la protectia asistentului care recolteaza, dar si la imposibila lui reutilizare.
Toate eprubetele recoltate concomitent cu donarea de sange , folosite la prelevarea de probe pentru testarile obligatorii,  sunt de unica folosinta de asemenea. Sangele de control se recolteaza concomitent cu punga de sange pentru a fi siguri ca ele reprezinta continutul donarii care trebuie sa fie sanatoasa pentru a ajunge la bolnav.

Care sunt testele obligatorii ce se efectueaza la fiecare donare de sange?

Prin Ordin al Ministrului Sanatatii la fiecare donare se efectueaza urmatoarele teste asupra sangelui donat, teste ale caror rezultate este confidential si nu paraseste institutia fara acordul scris al donatorului:
Grupa sanguina, Rh-ul
Hemoglobina / hemoleucograma
Anticorpi-antigen HIV 1 si 2
Anticorpi anti virus hepatitic C
Antigen Ag HBs, antigenul de suprafata al virusului hepatitic B
Anticorpi anti  HTLV  1si 2, adica  anti virusului  leucemiei cu celule T a adultului
TPHA adica test pentru depistarea sifilisului, sau  test EIA  pentru anticorpi anti sifilis
ALT sau TGP, enzima prezenta in ficat care atunci cand este crescuta poate indica o hepatita acuta .

Ce se intampla cu rezultatele testarilor obligatorii?

Toate rezultatele raman confidentiale. Aceste rezultate servesc la calificarea biologica a sangelui. Ele arata daca sangele, un tesut viu , este sanatos si poate fi utilizat ca produs terapeutic.
Principiul de baza al medicinei este "Primum non nocere" deci mai intai sa nu faci rau.  Asa ca nu trebuie transfuzat un sange care poate imbolnavi. Sangele care are teste non conforme cu standardele impuse de lege se incinereaza, nu se foloseste sub nici o forma. De asemenea nu se foloseste sange netestat, chiar daca donatorul de la care provine punga a donat de foarte multe ori si are analizele anterioare bune.
Fiecare donator are obligatia sa raspunda corect la intrebarile puse de catre personalul medical, sa fie onest, sa completeze chestionarul antedonare in mod sincer, acesta fiind o ancheta epidemiologica preventiva,  sa semneze in cunostinta de cauza,  sa isi exprime consimtamantul informat asupra donarii si a tot ce decurge de aici,  sa se informeze personal asupra rezultatelor de la testele efectuate pentru calificarea sangelui sau. Rezultatele testarilor sunt strict confidentiale si nu parasesc institutia fara autorizarea scrisa a donatorului.
In interesul lor propriu, pentru informare asupra starii de sanatate, donatorii sunt obligati sa revina la 72 de ore dupa donare , la fisier unde sunt identificati pe baza de buletin de identitate si de unde isi ridica doar personal rezultatele testarilor, si daca solicita primesc buletin de analize cu rezultatele personale. Identitatea donatorului nu este divulgata nimanui, donarea fiind anonima.