Sângele

Sângele

19/11/2018 Comments Off on Sângele By Diana Nasulea

Tesutul sanguin este alcatuit din doua componente ,maduva osoasa hematogena si sange.
Sangele este alcatuit din o componenta celulara si o componenta plasmatica.

Sistemul vascular conţine la om ca. 70 – 80 ml de sânge pe kilogram, deci la o greutate corporală normală a unui om de va fi ca. 5 – 6 litri de sânge, bărbaţii au ca. cu 1 litru mai mult sânge ca femeile.

Componenta celulara este formata din

Eritrocite 4,5-5,0 mil. femei; 5,0-5,5 mil. Bărbaţi
Leucocite 6.000–8.000 Granulocite
Neutrofile 2.500–7.500 Eozinophile 40–400 Bazophile10–100 Limfocite 1.500–3.500 Monocite 200–800
Trombocite 300.000

Eritrocitele sau globulele roşii au rolul de a transporta oxigenul şi bioxidul de carbon, aceste celule anucleate conţin hemoglobina care este o proteină, compusă dintr-o albimină globină şi o grupare ce conţine fier, cu rolul de fixare a oxigenului, hemoglobina determină şi culoarea sângelui.

Circa 1 % din eritrocite sunt reticulocite, restul de 99% sunt eritrocite mature.
Leucocitele sau globulele albe se împart în: leucocite granulare- eozinofile, bazofile, neutrofile şi în leucocite agranulare – monocite şi limfocite.

Granulocitele sunt denumite după culoarea protoplasmei jucând un rol important reacţia imunologică nespecifică, în timp ce limfocitele şi monocitele sunt specializaţi în reacţia imunologică specifică, pe când rolul trombocitelor fiind coagularea sângelui.

Elementele celulare ca număr şi formă sunt diferă după specia animalului, numărul globulelor albe creşte în unele cazuri de boli infecţioase. Trombocitele sunt celule mici care intervin in coagularea sangelui.

Donarea de sange. Un act medical lipsit de riscuri?

DA! Daca esti perfect sanatos si pregatit psihologic pentru a dona sange totul va decurge bine si nu se va intampla nimic neplacut, adica senzatie de rau sau lipotimii nedorite. Donarea benevola de sange este un act medical simplu si lipsit de riscuri.
In timpul donarii nu te poti contamina cu nici un virus sau bacterie deoarece toate materialele folosite sunt de unica folosinta, sterilizate din fabrica, de cea mai buna calitate, si se desfac din ambalajul lor in fata donatorului.
Fiecare punga de colectare a sangelui are atasata acul propriu si odata desfacut din ambalaj acel ac nu mai poate fi folosit decat la recoltarea respectiva. Dupa folosire are un sistem de blocare care serveste la protectia asistentului care recolteaza, dar si la imposibila lui reutilizare.
Toate eprubetele recoltate concomitent cu donarea de sange , folosite la prelevarea de probe pentru testarile obligatorii, sunt de unica folosinta de asemenea. Sangele de control se recolteaza concomitent cu punga de sange pentru a fi siguri ca ele reprezinta continutul donarii care trebuie sa fie sanatoasa pentru a ajunge la bolnav.

Care sunt testele obligatorii ce se efectueaza la fiecare donare de sange?

Prin Ordin al Ministrului Sanatatii la fiecare donare se efectueaza urmatoarele teste asupra sangelui donat, teste ale caror rezultate este confidential si nu paraseste institutia fara acordul scris al donatorului:
Grupa sanguina, Rh-ul
Hemoglobina / hemoleucograma
Anticorpi-antigen HIV 1 si 2
Anticorpi anti virus hepatitic C
Antigen Ag HBs, antigenul de suprafata al virusului hepatitic B
Anticorpi anti HTLV 1si 2, adica anti virusului leucemiei cu celule T a adultului
TPHA adica test pentru depistarea sifilisului, sau test EIA pentru anticorpi anti sifilis
ALT sau TGP, enzima prezenta in ficat care atunci cand este crescuta poate indica o hepatita acuta .

Comments are closed