Întrebări frecvente

De ce trebuie sa se doneze sange?

Aproximativ unul din 10 pacienti internati (mai ales in sectiile de chirurgie, hematologie, oncologie, ginecologie, obstetrica, traumatologie, ortopedie) au nevoie de o transfuzie. In ultimii ani tot mai multi pacienti din sectiile de interne, oncologie sau hematologie au nevoie de transfuzie de trombocite.
De multe ori acesti pacienti necesita macar doua unitati de sange, sau produse derivate din sange.

Ce se intampla cu sangele meu dupa donare?

Dupa ce a fost prelevat, sangele asteapta 24-48 ore (daca este nevoie urgenta de sange cu o grupa mai rara care nu exista in stoc, dupa 2 ore se incepe testarea), in depozitul frigorific de carantinare, pentru ca testarile obligatorii sa fie efectuate (Testul Ag-Ab HIV1,2, testul anti HTLV 1,2, testul anti HCV, testul Ag HBs, testarea pentru lues, ALT, hemoleucograma, grupajul sanguin, Rh-ul, anticorpii iregulari) si daca rezultatele acestor teste sunt conforme, sangele sau produsele derivate din sange sunt validate si pot fi expediate in spitale pacientilor. Rezultatele dubioase impun repetarea testarii in a doua si a treia zi de la prelevare asa incat rezultatele finale sunt puse la dispozitia donatorului la 72 ore de la donare. In unele cazuri cand rezultatele indica o seroconversie donatorului i se mai recolteaza o proba de control si la 75 sau 120 zile cand revine conform cu procedura de acceptare in donare. Sangele care nu are rezultate conforme cu normele nationale, impuse prin legislatie, se rebuteaza si se incinereaza. Donatorul cu analize neconforme este respins de la donare.

Ce produse derivate labile se obtin in CTS din sangele donat?

Prin prelucrare, din sangele total prelevat la o donare se pot obtine diferite produse sanguine labile:

  • Concentrat eritrocitar resuspendat
  • Concentrat eritrocitar deleucocitat
  • Concentrat eritrocitar saracit in leucocite
  • Plasma proaspata congelata
  • Plasma decrioprecipitata
  • Crioprecipitat de factor VIII
  • Concentrat trombocitar standard
  • Concentrat trombocitar de afereza

Cate tipuri de donari se efectueaza in prezent la CTS Ploiesti?

Exista doua modalitati de a dona: donare de sange total din care apoi se obtin produse sanguine labile, sau donare de afereza trombocitara care presupune a dona direct aceste produse sanguine labile.
Diferenta intre cele doua tipuri de donare o constituie timpul de donare : sangele total se doneaza in 8-10 minute iar afereza in 40-50 minute. De asemenea la donarea de sange total se preleveaza o cantitate de 450 ml, iar la afereza se preleveaza o cantitate de 250-300 ml.
Pentru a dona afereza trombocitara trebuie ca donatorul sa fie obisnuit cu donarea de sange, sa mai fi donat anterior sange total de mai multe ori , sa aiba un numar de peste 250000 trombocite / mmc si sa fie curajos si pregatit psihic pentru o procedura mai lunga de timp.

Ce se intampla cu rezultatele analizelor efectuate asupra sangelui donat?

Donarea de sange in Romania este voluntara si anonima. Identitatea donatorului si rezultatele testelor sale efectuate cu prilejul donarii sunt strict secrete. Ele nu pot fi scoase din CTS fara autorizarea scrisa a donatorului. Nu se fac anchete epidemiologice fara acordul donatorului.
Donatorii sunt obligati sa se informeze asupra rezultatelor proprii, si sa le ia personal dupa ce au donat , a treia zi sau intr-un interval de pana la 75 zile de la prima donare.
Aceste rezultate sunt confidentiale si nu se divulga nimanui, in afara celui care a donat sangele. Pentru aceasta donatorul este anuntat inainte de a intra in donare sa se prezine dupa 72 ore de la prelevare, cu buletinul de identitate, sa ridice personal analizele de la Fisierul CTS. Fara acordul scris al donatorului rezultatele testarilor nu vor parasi institutia. De aceea nu se trimit postal la domiciliu sau prin alta forma de corespondenta (mail, fax), si nu se anunta nici telefonic (deoarece telefonic nu se poate face identificarea vizuala a donatorului, pe baza de buletin).

Trebuie sa mancam dimineata inainte de donare?

Surprinzator : DA!
Daca la analizele obisnuite la care un parametru de baza evaluat este glicemia, care este influientata de alimentatie, la donare parametrii biologici de baza care intereseaza sunt maladiile transmisibile prin sange a caror testare nu este influientata de alimentatia de dimineata.
Mai mult pentru ca donarea sa se desfasoare fara incidente, este intens recomandat sa se ia micul dejun constituit din multe glucide si lichide ( ceai cu mult zahar, cafea dulce, un corn, un sandwici cu dulceata, o prajitura,etc.)
Inainte de donare nu trebuie mancate alimente cu multe grasimi si mai ales nu trebuie servita o masa copioasa insotita de alcool.
Cu 24 ore inainte de donare nu se consuma alcool!
Inainte si dupa donare nu se fumeaza sub nici o forma!